[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zaczynając od tego najbardziej wysuniętego, i maczając w sosie jemy jedynie miękką cześć kwiatu. Twardą odkładamy. Gdy skonsumowaliśmy już wszystkie kwiaty, płuczemy palce w miseczce z wodą i wycinamy nożem to, co zostało na dnie kwiatu. Po oczyszczeniu dna zjadamy go posługując się nożem i widelcem. Bywają przyjęcia, na których podaje się same serca karczocha, a więc część pozbawioną liści i pręcików. Wtedy tak oprawioną potrawę jadamy jedynie widelcem. Kaszel Kaszel jest zmorą tych, którzy muszą udać się na przyjęcie lub do teatru i męczy ich dylemat, czy skorzystać z zaproszenia, czy pozostać w domu. Otóż stosując zasadę, że nie powinniśmy psuć innym nastroju naszymi dolegliwościami, nie należy wychodzić jeśli to tylko jest możliwe. Jeśli w teatrze lub w kinie chwyci nas niespodzianie kaszel i nie możemy go opanować w pierwszych chwilach, to należy przeprosić tego, z kim się przyszło i opuścić dyskretnie salę. Podobnie na przyjęciu - przy ataku kaszlu opuszczamy jadalnię. Najczęściej w takich przypadkach towarzyszy nam gospodyni, której obowiązkiem jest udzielenie nam pomocy w opanowaniu dolegliwości. Nie muszę przypominać, że kaszląc należy zakryć usta dłonią. Jeśli musimy odkaszlnąć w czasie rozmowy czy przemówienia to dobry obyczaj nakazuje przeproszenie słuchaczy za niespodziewany wtręt. Kawiarnia Kawiarnia w odróżnieniu od restauracji jest lokalem, w którym można dłużej posiedzieć i odpocząć. Kobieta może udać się do kawiarni sama i czekać na koleżankę lub partnera nie narażając się na zaczepki. W kawiarni możemy siedzieć w płaszczu i w kapeluszu, jeśli mamy na to ochotę. Jeżeli panie są zaproszone przez mężczyznę, a on się spóznia, możemy na niego poczekać przy stoliku. W kawiarni nie ma zwyczaju dosiadania się do już siedzących osób. Jeśli brakuje miejsca na sali, to należy albo poczekać aż się zwolnią, albo zmienić lokal. Nie wypada niecierpliwić się, jeśli obsługa nie podchodzi do stolika. Przychodzący do kawiarni nie liczą czasu i kelnerki o tym wiedzą. Jeśli chcemy przedłużyć nasz pobyt w lokalu, to podaną kawę i ciastka nie należy zbyt szybko konsumować, bo pusta filiżanka i talerzyk zwabi natychmiast obsługujące osoby z propozycją dalszych zamówień. Kawior Można jeść osobno lub z chlebem. Jeśli decydujemy się na osobne smakowanie kawioru nabieramy go na swój talerz z ogólnej miseczki specjalną łyżeczką do kawioru. Kawior gospodarze podają najczęściej w lodzie z kawałkami cytryny. Kawior jadamy widelczykiem przeznaczonym do jedzenia przystawki. Jeśli mamy ochotę zjeść go z chlebem, to odłamany kawałek pieczywa smarujemy masłem, a następnie nakładamy porcje kawioru, którego nie należy rozsmarowywać. Czy do kawioru można podawać jedynie tosty lub chleb? Właśnie tak, chociaż zdarzył się przypadek, że bawiący w Polsce premier Francji zażyczył sobie kawior z blinami. Ale "normalny" biesiadnik lepiej niech zatrzyma się na pieczywie. Kieliszek Na uroczystych przyjęciach, kiedy gospodarze raczą nas kilkoma potrawami, obok sztućców, które nam sygnalizują co będziemy na przyjęciu jedli, drugim znakiem są kieliszki ustawione na stole. Każdy biesiadnik znajdzie je z prawej strony swego talerza, stojące na ukos w kolejności, w jakiej będziemy poszczególne trunki pili. Najbliżej od nas znajduje się zawsze szklaneczka do wody mineralnej. Przed nią kieliszek do wódki (jeśli taka się zdarzy), następnie kieliszek do białego wina, po nim kieliszek do wina czerwonego, dalej do szampana lub wina deserowego. Nie powinny w zestawieniu deserowym znalezć się kieliszki do koniaku lub likieru, nawet jeśli po obiedzie przewidziane są słodkości do kawy. Te kieliszki podaje się po jedzeniu, kiedy kawa zostanie nalana. O przeznaczeniu kieliszka decyduje jego kształt: kieliszki do koniaku są niskie, o pękatej formie zamykające się u wylotu, do wódki podaje się kieliszki małe na wysokich nóżkach lub bez, do białego wina przeznacza się [ Pobierz całość w formacie PDF ] |